3 d’abr. 2013

Postguerra 1939-1956



Francisco Franco va accedir al poder després de la seva victòria a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Les ideologies del general estaven basades en el nacionalisme, el catolicisme i l’antiliberalisme.

Les característiques de la dictadura franquista, concentrava tot el poder, el "generalíssim o Caudillo" i només existia un únic partit, anomenat Movimiento Nacional.





Els primers anys de la dictadura van tenir lloc molts judicis i execucions de persones que no estaven d’acord amb la seva ideologia. Entre elles, una va ser la de Lluís Companys.







 Donades aquestes circumstàncies, una part de la població que no compartia la ideologia de Franco va haver d’exiliar-se per tal de salvar la seva vida.







Pel que fa a la política internacional, Franco va decidir no involucrar-se en la Segona Guerra Mundial, ja que Espanya, després de la Guerra Civil no tenia prou recursos ni soldats per combatre. Després que les potències aliades guanyessin la guerra, Espanya va rebre un rebuig a nivell internacional a causa del recolzament de Franco cap a Hitler amb l'anomenadaDivisión Azul” que va lluitar al front rus entre el 1941 i el 1943. Espanya no va gaudir de l'ajut dels EUA amb el Pla Marshall i tampoc va entrar a l’ONU.
 
En la Guerra Freda, Espanya es va convertir, per la seva situació estratègica i per seu declarat anticomunisme, en aliat militar dels EUA.  Franco va signar un acord bilateral amb el president dels Estats Units a que va permetre establir bases militars americanes a Espanya a canvi d'ajut econòmic.




 


Amb el suport dels EUA, Espanya va aconseguir ingressar a la UNESCO (1952) i a l'ONU (1955).


L'evolució econòmica de la postguerra:

En acabar la Guerra Civil, la situació econòmica era pèssima. Es van haver de prendre un seguit de mesures per tal que millorés l’economia del país. Els eixos principals van ser, l’intervencionisme i l’autarquia. Espanya havia d'ésser autosuficient.

Les conseqüències d'aquesta política intervencionista i autàrquica van tenir efectes negatius: una producció agrícola insuficient i la indústria tampoc va recuperar els nivells de producció.

En la dècada dels quaranta cada família tenia una cartilla on se li assignava tots els productes que havien de consumir i no podien comprar més, per això a Espanya hi va haver una època on el mercat negre i l'estraperlo  va ser important per a tota la població, es venien tot tipus de productes a preus elevats i al marge de la legalitat.

    




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada