3 d’abr. 2013

Tecnocràcia i "desarrollismo" 1956-1969


Els franquistes van reorientar-se política i econòmicament per a mantenir-se com a règim

-Tecnòcrates i reformistes

Es va produir una renovació progressiva entre els dirigents del règim en el terreny polític i van sorgir dos grups al final dels anys cinquanta.

 

-Tecnòcrates: partidari de lliberalitzar l'economia per modernitzar el país mantenint els principis autoritaris i ultracatòlics. Destacaven: M. Navarro Rubio, A.Ullastres i L. López Rodó.

-Reformistes: pretenien aplicar reformes a una evolució política del règim. Destacaven:  M.Fraga Iribarne  i J.Solís Ruiz



Es van dur a terme reformes a la dècada dels seixanta sense democratitzar el sistema:

-Ideològiques i institucionals. Amb la Llei de Principis del Movimiento Nacional (1956) i la Llei Orgànica de l'Estat (1966) recollien els principis per on s’assentava l'Estat franquista i es configurava l'anomenada democràcia orgànica.

-Socials. Amb la Llei de Convenis Col•lectius (1958) i la Llei de bases de la Seguretat Social (1963) es podia negociar entre empresaris i obrers i unificaven les assegurances de previsió social.

-Repressives. Amb la creació del Tribunal d' Ordre Públic (1963) i la llei de Premsa (1966) es va establir legislació civil per als dialectes polítics suprimint la censura prèvia de les publicacions.

-Noves actituds socials
Els canvis que van haver-hi a la societat van tenir el turisme com a motor.  Eren portadors d'idees de sindicats lliures, alts nivells remuneratius...




-El desarrolismo econòmic

Durant els anys seixanta es va experimentar un creixement econòmic a España. Es va anomenar desarrollismo i va provocar desequilibris. El 1959 el Pla d'Estabilització va iniciar la laterització econòmica i el va seguir un programa de planificació basat en els plans de desenvolupament quadriennals (1964-1976)

El creixement econòmic va estar afavorit per:

-L'ajut nord-americà: basat en préstecs econòmics i tecnologia.
-L'auge de l'economia europea: afavoriment de l'arribada de inversions de capital i exportació de productes agrícoles
-L'emigració a Europa: va ser una important font de monedes estrangeres.
-L'espectacular desenvolupament de turisme europeu a les costes espanyoles.

La indústria es va modernitzar gràcies a la tecnologia estrangera i va créixer. Motors: siderúrgica, automobilística i química.

L'agricultura modernitzada va augmentar la producció gràcies a la mecanització del camp, el programa de regadius, l'especialització dels cultius i l’ús d'adobs.

Un èxode rural de més de sis milions de persones va fer emigrar a les àrees industrials (País Basc, Barcelona i Madrid). En poc més d'una dècada Espanya va passar a ser un país urbanitzat, les classes mitjanes van experimentar un gran creixement configurant una societat moderna. (1960-1970).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada